Header blog SMTweb

Wat verandert er met de European Accessibility Act 2025?

april 12, 2024

Wist je dat het Nederlandse wetsvoorstel voor de European Accessibility Act inmiddels is goedgekeurd door de Tweede Kamer? Dit betekent dat vanaf juni 2025 mogelijk ook jij aanpassingen moet maken in de toegankelijkheid van jouw digitale producten. Dit is een belangrijke stap naar een toegankelijker Nederland.

Wat houdt de nieuwe Europese toegankelijkheidswet in?

Vanaf 28 juni 2025 treedt de European Accessibility Act officieel in werking. Dit betekent dat onder andere webapplicaties, websites, geldautomaten, financiële diensten en e-commerce-bedrijven (webshops) digitaal toegankelijk moeten zijn. Deze wet zal van toepassing zijn op verschillende Nederlandse organisaties en stelt eisen om een aantal producten en diensten toegankelijker te maken, waaronder:

  • Websites en webwinkels
  • Smartphones, tablets en tv-apparaten
  • Tickets en incheckautomaten
  • Computers en besturingssystemen
  • Lucht-, bus-, spoor- en watervervoer voor passagiersvervoer, inclusief realtime reisinformatie
  • E-books en e-readers
  • Geldautomaten en andere betaalterminals
  • Diensten voor consumentenbankdiensten

Deze producten en diensten moeten volledig toegankelijk zijn voor alle Europeanen, inclusief mensen met een beperking. Dit betekent dat veel Nederlandse organisaties zich moeten voorbereiden op het verbeteren van de toegankelijkheid van hun digitale producten. Als jouw organisatie een website of webshop heeft, dan is het belangrijk ervoor te zorgen dat deze toegankelijk is vóór juni 2025.

Voordelen van vroegtijdige toegankelijkheid

Het nemen van stappen om jouw digitale producten nu al toegankelijk te maken, biedt verschillende voordelen. Een toegankelijke website of applicatie kan bijvoorbeeld leiden tot een potentiële toename van 20% in het aantal bezoekers en een betere vindbaarheid op Google. Daarnaast draag je direct bij aan een grotere klanttevredenheid.

Jouw website toegankelijk maken?

Wil je weten hoe toegankelijk jouw webapplicatie of website is? Of heb je hulp nodig bij het ontwikkelen van een digitaal toegankelijke webapplicatie of website? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. We staan klaar om je te helpen bij het toegankelijk maken van je webapplicatie of website vóór 2025.

 

Jacob Steenstra

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen?

Wij bieden altijd de perfecte oplossing, binnen tijd en budget. Wij vertalen digitale wensen in praktische en werkbare websites. We bedenken, ontwerpen, bouwen en beheren.

Contact

Stap 1 van 2

Offerte op maat.

Waar kunnen we je mee helpen?

Algemene voorwaarden(Vereist)

Neem contact op.

Algemene voorwaarden(Vereist)